Háttérkép

Felhívás - fakivágás

hFELHÍVÁS

A Képviselő-testület tagjait többen, többször megkeresték a Csónakház és a Duna utcával párhuzamos Duna-part rendezetlen állapotával kapcsolatban. Többen szeméttelepként használják ezt a területet és a fák állapotára is panaszkodtak. Jelezték, hogy félnek a fák környezetében sétálni, mert ágak lógnak le, a fák betegek, korhadtak, kiszáradtak.

Az Önkormányzata jelezte ezt a problémát az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak (továbbiakban: ÉDUVIZIG) és kértük a segítségüket, mert álláspontunk szerint az ő kezelésükben lévő területről van szó és a folyóparti szakaszon a lakott terület közelsége és a terület látogatottsága miatt szükségessé válik a balesetveszélyes fák kármegelőzési célú vizsgálata és amennyiben szükséges, azok eltávolítása.

A terület határának előzetes jelölését az Önkormányzat elvégezte, karókkal megjelöltette az önkormányzati ingatlan határát. Megállapítottuk, hogy az ÉDUVIZIG vagyonkezelésében van az a terület ahol a veszélyes fákat találhatók, amely a Natura 2000 hálózat részét képezi. A Tatabányai Járási Hivatal, mint I. fokú természetvédelmi hatóság határozatával az ÉDUVIZIG-et, mint engedélyest feljogosítja az idegenhonos és balesetveszélyes fák kivágására. A határozat szerint a fakitermelést előzetesen egyeztetni szükséges a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal (továbbiakban: DINPI).

A területet közösen bejártuk (Képviselő, Hivatal munkatársa, ÉDUVIZIG munkatársai, DINPI munkatársa), a helyszínen található faállományt megvizsgáltuk. Megállapítást nyert, hogy valóban sok a területen a vihartört, száradó koronájú, felkopaszodó, tőkorhadt, odvas, gombával és fagyönggyel fertőzött, alámosott gyökerű fa, ezek egy része erősen külpontos, stabilitását vesztette.

A fenti okokból kivágandó fák közös helyszíni jelölését 2018. január 11-én elvégeztük. A természeti értékek oltalma érdekében a területen min. 4-5 db fekvő törzset kell visszahagyni, a folyóparti fűzek esetében a fák fejes fává (azaz botoló fűzzé) történő visszanyesése javasolt.

A jelölés során az elsődlegesen veszélyesnek vélt egyedek jelölése történt meg, azonban lehulló száraz ágakra, erősebb vihar esetén további kárra továbbra is számítani lehet, a területet fokozott körültekintéssel lehet látogatni, erre az itt lakók és ide látogatók figyelmét fel kell hívni.

ÉDUVIZIG vagyonkezelésében lévő területen kijelölt 21 db  veszélyes fa  közül 17 db fa kivágását az ÉDUVIZIG által megbízott vállalkozó  2018. február 19-én reggel, az időjárás függvényében elkezdi.

Kérem a területet látogatókat, a környéken élőket és azokat, akik a Duna utcai parkolókat használják, hogy fokozottan figyeljenek a területen végzendő munkák során saját testi épségükre és gépjárműveikre.


Nyergesújfalu, 2018. február 15.

Mihelik Magdolna
    polgármester

 ma: 2019. január 19., szombat, Sára és Márió napja van. | Köszöntjük születés és névnapjukat ünneplő olvasóinkat! | Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.

ugrás a lap tetejére