Háttérkép

Új gyár, új lehetőségek: alapkőletétel

ÚJ GYÁR, ÚJ LEHETŐSÉGEK: ALAPKŐLETÉTEL AZ IPARI PARKBAN

aKét év telt el azóta, hogy a Zoltek Zrt. anyavállalata, a Toray cégcsoport új helyszín keresésébe kezdett egy új gyár létesítése céljából. Tekintettel arra, hogy az űrhajózás-technológiában is érintett mamut-vállalat sok országban jelen van, több helyszínen vizsgálódtak, majd EU-s versenyjogi vizsgálatok folytak, és az előkészítés haladásához képest csupán ez év tavaszán dőlt el végérvényesen, hogy Nyergesújfalun építi fel új gyárát a Toray Industries Hungary Kft. (Ehhez a helyi építési szabályzatban 1992 óta ipari területként szereplő Duna-parti földterület volt alkalmas.)
A döntés - amelyet az érdeklődők már a Zoltek Zrt.-ben tartott nyílt napon is megismerhettek, és az építési engedélyezési eljárásban is lehetőség volt a véleménynyilvánításra a nyilvános meghirdetést követően -, gazdasági jelentőségét illetően olyan súlyú, mint egykor a Viscosa megjelenése. (Talán nem sértünk adótitkot, ha ismét megjegyezzük, az adó 85 százalékát a legnagyobb három cég adja.) A helyi iparosítás jelentősebb megindulása óta eltelt hetven év technológiai fejlődése ahhoz vezetett, hogy ma már nem jár a lakosság felduzzadásával egy új, méretében hatalmas üzem indulása.
A katasztrófavédelmi egyeztetés, amely kötelező az engedélyezési eljárásban, megnyugtatott bennünket, hogy az új cég veszélyességét tekintve nem kap olyan besorolást, ami védelmi tervek készítését indokolná.
A képviselő-testület folyamatosan döntött az éppen felmerülő kérdésekben; a hivatal részéről elsősorban a településfejlesztési osztályvezető és a jegyző vállán nyugodott a beruházás előkészítésének, önkormányzati döntéseinek testület elé terjesztése. Mondhatjuk, sokunk számára az elmúlt két évet ez a kérdés határozta meg, ami alapvetően befolyásolja majd a város lehetőségeit, amint néhány éven belül a helyi költségvetést is érinti a beruházás kedvező hatása.

Eljutottunk a közelmúltig: július 12-én történt meg a Toray Hungary Kft. új gyárának alapkőletételi ceremóniája a gyár tervezett építési területén. ezt megelőzően meghívtak arra a szűk körű megbeszélésre, melyen a külügyminiszter, országgyűlési képviselőnk, a japán cégvezetőség, nagykövet asszony volt jelen. Az alapkőletételi ceremónia a Toray Hungary Kft. ügyvezető igazgatójának, Muramatsu Koichi úrnak a cég befektetéseit áttekintő tájékoztatójával kezdődött, ezt követte a japán Toray Industries Inc. elnök-vezérigazgatójának, Nikkaku Akihiro úrnak köszöntő beszéde, majd Sato nagykövet asszony, Völner Pál országgyűlési képviselő, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egymást követően fejezték ki jókívánságaikat. A miniszter elmondta, hogy a 188 új munkahely nagy része felsőfokú, mérnöki végzettséget igényel, ezért a kormány a 127 milliárdos befektetéshez 4,7 milliárd forint támogatást nyújt. Völner Pál kiemelte, hogy a Zoltek dolgozóinak eredménye és az elvégzett munka keltette fel a japán vállalat figyelmét arra, hogy érdemes hazánkban befektetni. Reméli, az új üzem a térség és az ország fejlődését is elősegítheti. Sato nagykövet asszony beszédében megemlítette, hogy az újratölthető lítium-ionos akkumulátorokhoz használt cella elválasztók gyártása a Toray Hungary Kft. új gyárában - az iparágban megjelenő hozzáadott érték és technikai innováció által – nemcsak Magyarország gazdasági fellendüléséhez járul hozzá, hanem Magyarország jelenlétének erősödéséhez is a világ elektromos járműiparában, és mindemellett Magyarország és Japán kapcsolatának további erősödéséhez.
Végül, érdemes megjegyezni, hogy megyénkben ez az egyetlen kiemelt kormányzati beruházás.

Mihelik Magdolna

 ma: 2020. szeptember 29., kedd, Mihály napja van. | Köszöntjük születés és névnapjukat ünneplő olvasóinkat! | Holnap Jeromos napja lesz.

ugrás a lap tetejére