Háttérkép

Üzletek felújítása és bezárása

ÜZLETEK felújítása és bezárása – HOGYAN TOVÁBB?

Az önkormányzat feladat- és hatásköre terjedelmes lista, de csak olyan pontja van, amit az önkormányzat minden esetben képes teljesíteni. Ide tartozik a kistermelők, őstermelők számára – jogszabályban meghatározott termékeik – értékesítési lehetőségeinek biztosítása – ez a helyi termelői piac. Ez sem teljesíthetetlen kívánalom. A rendszerváltoztatás óta viszont nincsenek állami üzletek, ezek nyitása, működtetése szakértelmet, vállalkozói tőkét igényel, főleg a szupermarket vagy hipermarket méretében. Tehát, az önkormányzat nem nyit boltot, kisbolt van elegendő, de nem is kötelezhet bárkit, hogy nyisson.  Természetesen minden önkormányzati képviselő-testület és hivatal igyekszik az ellátási lánc jobbítására, így vagyunk ezzel mi is. Az utóbbi időben is több lépést tettünk a helyzet javítására, de a hatályos jogszabályok és megfelelő nagyságú, engedéllyel rendelkező épület hiányában (ami például Táton adott volt) nehéz a helyzet. Mutogathatunk más településekre, ez egy adottság: üres központi területünk, tehát kizárólag 10-es út melletti (csak ez jöhet szóba), vagy minimum 1000 négyzetméteres épületünk nincs. Az eterniti volt gyár területét már sokszor kiajánlottuk, eddig hiába. A multik és általában, a legtöbb vállalkozás anyagi megfontolásból, üzleti terv alapján, nem a polgármesterhez vagy máshoz fűződő szimpátia, ismeretség alapján döntenek, ne legyünk naivak.

1.    A Spar Áruház átalakítása
A Spar központjával folyamatos kapcsolatban állunk, a felújítási terveket személyesen mutatták be.  A járványhelyzet miatt késik a komplex felújítás, a jelenlegi kifüggesztés alapján július 15-én zárnak. A beruházás - a Sparon kívül álló okok miatt - a jelenlegi alapterület átszervezésével valósul meg, mintegy 1 milliárd forintból. Aki utánanéz a neten, talál ilyen beruházásokat a közelmúltból: önkiszolgáló kasszák, salátabár, vásárlótér növelése, új arculat, a falak maradnak a jelenlegiből.

2.    A Spar melletti terület kisajátítása
A lakóterület és az áruház közötti terület eddig magántulajdonban volt, kivéve a HÉSZ-ben kisebb útként szereplő terület a lakóingatlan kerítése mellett. Ezen járdát szeretnénk kialakítani, mivel az üzlet megépülésével útként okafogyottá vált. A képviselő-testület által parkolóhelyek kialakítására indított, sikeres kisajátítási eljárás eredményeképpen nem kell attól félni, hogy a felújítás után a növekvő forgalom fokozza a parkolási gondokat. Attól sem, hogy az egyszer csak megépülő Penny Market nem rendelkezik majd a MÁV melletti területen a szükséges 75 (részben közterületen kialakítandó) parkolóhellyel. Tehát, a jövő Penny-jét „megmentettük”.

3.    A Május 1 téri Uniker - üzlethelyiség jövője
Lapzártakor erősen bizakodunk. Azt nem lehet mondani, hogy zsúfolt volt az üzlet, de: 1.  vannak, akiknek gond eljutni a Sparig, 2. a Spar bezárása kritikus helyzetet eredményezhet, ha itt sincs üzlet. Többször egyeztettem az Uniker Zrt. vezérigazgatójával, a Városházán is. A jászberényi székhelyű Coop-partner üzletpolitikája, vagy csak távolsága vezetett oda, hogy a COOP központja szerződést bontott partnerével, de nem tudta kiadni saját hálózatán belül az épületrészt. Az üzlet területe nem túl nagy, a parkolóhelyek száma nem sok, így a CBA-hoz és az Aldihoz fordultam, és felkerestünk egy közeli CBA-partnert. Jelenleg egy CBA Príma partner érdeklődik, ezek a boltok az árukészletet tekintve színvonalasak. Az Aldi 15 ezer lakos feletti településeken keres területeket és üzlethelyiségeket. A négy település összlakosság-száma nem tudjuk, meggyőzi-e az áruházláncot. Ajánlottam az ún. Óvoda utcai, főút melletti területet is, ha nagyobb áruházban gondolkodnának. A LIDL és az Aldi felé már többször megtettem ezt a kiajánlást, de bizakodjunk.
Ami a legfontosabb jelenleg, hogy a kisboltok és kisebb boltok mellett legalább egy szupermarket nyíljon, és ez csak a május 1 téren lehetséges. Mivel ma június 20-a van, és engedélyeket is kell beszerezni a letelepedőnek, lehet átmeneti állapot. Szerencsére sok kisebb élelmiszerüzlet, széles kínálattal rendelkező zöldséges és pékség van a város érintett felén, és a házigondozói szolgálat eddig is megoldotta a család nélkül élő idősek, betegek ellátását. Persze, ez csak átmeneti állapotként megnyugtató megoldás, mindent megteszünk, amit tudunk.

Mihelik Magdolna

 ma: 2020. szeptember 29., kedd, Mihály napja van. | Köszöntjük születés és névnapjukat ünneplő olvasóinkat! | Holnap Jeromos napja lesz.

ugrás a lap tetejére