Háttérkép

Élet a pincesorokon, zártkertekben

aÉLET A PINCESOROKON, ZÁRTKERTEKBEN

Manapság egyre többen gondolják, hogy kiköltöznek a városokból. A motivációk tárháza széles: madárcsicsergésre vágyunk és szabadabb életre, magasak az ingatlanárak a közeli városokban, hitelkárosultak vagyunk, gazdálkodni szeretnénk, stb.

A költözni igyekvők keresgélés közben sokszor bukkanhatnak ún. zártkerti ingatlanokra. A nyergesi eladandó pincék közül is akadnak „lakóház” elnevezéssel ingatlanpiaci oldalakon. Persze, rögtön a falusi CSOK-ot is társítják a hirdetéshez, pedig nálunk nincs falusi CSOK, zártkertben pedig igen speciális esetben érhető el általában a CSOK (ehhez hat pincét is meg kellene venni, a telekre új épületet építeni). A pincesorok épületei néhány kivételtől eltekintve vagy gazdasági jellegűek a tulajdoni lap szerint, vagy – a régiek jelentős számban - nincsenek feltüntetve a földhivatali térképeken. A földhivatali nyilvántartás sokszor tér el egyébként is a valósnak tűnő állapottól. Tehát jelzáloghitel vagy családtámogatás ezért is kizárt.

A telekkönyvi nyilvántartás a földterületeket két osztályba sorolja. Lehetnek belterületiek és külterületiek.  A zártkert kategória, ma már hivatalosan nem használt minősítés, viszont a tulajdoni lapokon ezeket még számos esetben nem írták át, ráadásul a köznyelv is még napi szinten használja. A zártkerti kategóriába sorolt területek voltak (sőt, még most is azok) a településhez tartozó szőlők, gyümölcsösök, pincék, zártkerti gazdasági és pihenő célú épületek. Ma, hivatalosan csak belterületi és külterületi földek léteznek, és a “zártkert” a külterülethez tartozik.

Mi a fő különbség bel-és külterület között?

A belterület a település azon része, ahol a lakóházak állnak a hozzájuk tartozó telkekkel. A külterület ugyan a településhez tartozik, de a beépíthetőség csak néhány százalék (a bővítés így általában felejtős). Az önkormányzatoknak a belterületi ingatlanok tekintetében nagyobb a felelősségük. Meg kell teremteni az infrastruktúrát, úthálózatot, közműveket, szemétszállítást, a posta is itt kézbesít. Mire ezt megteremtik, majd újítják, a lakótelkek növekedésével bővítik, ritkán marad forrás a külterületekre. A pincegazdák által több völgyben kiépített villamos-rendszer és nem közcélú ivóvízhálózat közösségi összefogás eredménye. Az önkormányzat a közvilágítást fizeti, több útszakasz építésében részt vett, ha szükséges, javítja az utakat (mint most is, a víz után, több milliós költséggel) és vannak fejlesztési céljai, de sohasem éri el az infrastruktúra a belterületét. Ezt városkutatók se javasolják, hiszen egy-egy település hatalmas területre terjeszkedne, aminek ellátása a mai fizikai élőmunka-hiányban elképzelhetetlen.

A külterületi kényelmes élet alapvető feltétele a magasabb jövedelmi státusz: napelem, más alternatív energiaforrás, esetleg költséges villanyfűtés, saját öntisztító szennyvízmű, megbízható gépjármű, folyamatos víznyerési megoldás – ezek mellett élvezhető igazán a nagyobb telek és a nyugodt környezet. Ellenkező esetben felmerülnek kérdések: hová tűnik a szennyvíz? Hová tűnik a hulladék, ha közületi zsákokban nem hozzák ki? Hogyan lehet megoldani a völgyek levegőjének tisztántartását, amikor tudjuk, a kommunális szemét égetésénél nincs veszélyesebb?

Mielőtt végleg elhagyjuk a várost, pontosabban a belterületi létet, gondoljunk idős, vagy esetleges beteg korunkra. A házi-beteggondozók száma egyre kevésbé teszi lehetővé, hogy kijárjanak. A tanyavilágban másra vannak berendezkedve, állami támogatással működnek a tanyavilág ellátási formái, de itt nincs tanyagondnoki szolgálat és egyéb kapcsolódó ellátás.

Emellett a kiköltözéssel megjelenhet a szőlősgazda – nyaraló – lakó érdekellentét. A pincevölgyek elsősorban a szőlőművelést szolgálják, ami sok évtizede összekapcsolódik a pihenéssel. Ha motoros permetezőt kell használni, azt bármikor lehet. A kártevőt azonnal kell pusztítani - és a pincegazda se munkaidőben jár ki. Eddig ebből nem származtak ellentétek, tehát a szőlősgazda-nyaraló ellentét ritka eset. Egyre több fiatal látogat hétvégén a pincékhez, ami örömteli, és egyre többen térnek vissza a szőlőműveléshez, ez is az. A pincesorokra költözni igyekvőknek el kell fogadni azt, hogy a belterületen a legalapvetőbb alkotmányos jogok gyakorlása érdekében szűkülő szórakozási lehetőségek miatt egyre többen töltik éjszakáikat a hétvégén – akár hangoskodva – a pincesorokon, és azt is, hogy a hulladékkezeléssel, szennyvízkérdéssel, levegőtisztasággal kapcsolatos előírásokat be kell tartani.

Amennyiben a pincéket árusítók tehetik, ne lakóingatlannak adják el az arra fentiek alapján nem alkalmas ingatlanjaikat.

Mihelik Magdolna

 

 ma: 2020. szeptember 30., szerda, Jeromos napja van. | Köszöntjük születés és névnapjukat ünneplő olvasóinkat! | Holnap Malvin napja lesz.

ugrás a lap tetejére